BORD DE MER
NL | FR

Soorten buitenzwembaden

Soorten buitenzwembaden

De vier meest gebruikte bouwmaterialen voor buitenzwembaden zijn beton, polypropyleen, epoxy en polyester. Ieder type zwembad verschilt qua prijs maar ook qua voor- en nadelen. We lichten hier snel even toe waarop u moet letten bij het kopen.

Polypropyleen zwembad

Een polypropyleen of pp zwembad wordt geleverd in de vorm van een osmosebestendige monoblok kuip. Bij het aanleggen van deze zwembaden is precies maatwerk mogelijk, wat zich vertaalt in een iets hogere prijs. Deze aanleg duurt bovendien slechts een week.

Polyester zwembad

De inbouw van een polyester zwembad is relatief goedkoop en het aanleggen van deze zwembaden kan redelijk snel gebeuren. Wel komt osmose en verkleuring vaak voor bij polyester. Ook is het omwille van de prijs beperkt in maat een vorm.

Betonnen zwembad

Bij het aanleggen van betonnen zwembaden zijn er eigenlijk geen beperkingen op bouwkundig vlak. Wel duurt het minstens een maand om zo’n betonnen zwembad te laten aanleggen en ook qua prijs is het aanzienlijk duurder dan een bad uit polypropyleen, polyester of epoxy.

Vinylester of epoxy zwembad

Een vinylester of epoxy zwembad wordt in vergelijking met polyester zwembaden minder vaak aangetast door osmose of kleurvervlakking. De epoxy coating vertaalt zich wel in een iets hogere prijs. Ook kan u dit zwembad niet op maat laten aanleggen.

Polypropyleen zwembad

Dit type zwembad wordt vervaardigd uit een hoogwaardige polymere kunststof, polypropyleen. Deze zwembaden kan je in zowat alle mogelijke vormen en afmetingen aanleggen. Bovendien duurt de plaatsing ervan normaal gezien een week, wat relatief kort is in vergelijking met andere zwembadtypes. Dit type zwembad zal verder ook niet worden aangetast door osmose of kleurvervlakking. Een polypropyleen zwembad heeft dus heel wat kwaliteiten, kwaliteiten die zich vertalen in een doorgaans iets hogere prijs.
 

Polyester zwembad

Van deze vier types is een zwembad uit polyester het goedkoopste. Net zoals een polypropyleen zwembad kan je dit soort zwembad ook relatief snel installeren. Wil je een polyester zwembad kopen dan hou je er wel best rekening mee dat deze goedkope prijs ook enkele nadelen met zich meebrengt: zo kan de kuip al na enkele jaren worden aangetast door osmose en kleurvervlakking. Ook kan je dit soort zwembad niet op maat laten maken omdat het polyester steeds gespoten wordt op een vooraf bestaande mal.
 

Epoxy zwembad

Een epoxy zwembad kan gezien worden als de kwalitatieve update van een zwembad uit polyester. Een epoxy zwembad kopen zal dan ook iets duurder uitkomen. Op lange termijn spaar je natuurlijk wel wat uit doordat je je kuip niet zo gauw hoeft te herstellen. De laag epoxy voorkomt immers dat je zwembad wordt aangetast door osmose en kleurvervlakking en de prijs van de hiermee gepaard gaande herstellingswerken ligt al gauw boven de €2000.


Betonnen zwembad

In tegenstelling tot zwembaden uit kunststof kun je zwembaden in beton volledig op maat van de tuin aanleggen. De prijzen liggen dan ook doorgaans iets hoger. Dit onder meer omdat het gieten van het beton van zo’n zwembad niet op voorhand kan gebeuren. De prijs van zo’n zwembad wordt dus aanzienlijk verhoogd door het hogere aantal werkuren dat zo’n bouwsel in beslag neemt. Je zult dan ook minstens een maand lang last zult hebben van bouwhinder.
 

Klik hier om te ontdekken waarom BORD DE MER voor polypropyleen kiest

BORD DE MER - Ambachtenlaan 21/7 - 3001 Heverlee (Leuven) - info@theswimmingpool.be - T: 016 43 91 87