BORD DE MER
NL | FR

Vergunning zwembad

Wil je een zwembad aanleggen in de tuin dan heb je soms geen vergunning nodig. Een bouwvergunning is bv. niet nodig wanneer de bebouwde oppervlakte kleiner is dan 80 m². Bij een grotere oppervlakte heb je voor de aanleg van je zwembad toestemming nodig. Met veel plezier helpen wij u bij het aanvragen van de vergunning.

Wil je een zwembad in de tuin aanleggen dan heb je doorgaans een vergunning nodig. Toch hoef je in sommige gevallen geen bouwvergunning aan te vragen. Hieronder een overzicht.

Zwembad aanleggen zonder bouwvergunning.

  • De bebouwde oppervlakte is niet groter dan 80 m²
  • Je zwembad ligt op minstens 1 meter van de perceelgrens
  • Je tuin is geen kwetsbaar gebied
 

Wanneer je de oppervlakte van je zwembad samentelt met de oppervlakte van alle andere niet overdekte constructies (bijvoorbeeld een terras of een siervijver) dan mag dit totaaloppervlak niet groter zijn dan 80 m². Stel dat u bijvoorbeeld een terras heeft van 20 m² dan zal uw zwembad slechts 60 m² groot mogen zijn.

Verder moet de constructie op minstens 1 meter afstand liggen van de perceelgrens.

Ook mag uw zwembad niet ingebouwd worden op kwetsbaar gebied. Onder kwetsbaar gebied verstaat men groenzones, een agrarische ruimte of verkavelingen met anders bepalende voorschriften. Of dit voor uw tuin het geval is valt te achterhalen door contact op te nemen met de technische dienst van uw gemeente.

Zwembad aanleggen met vergunning

Wil je een zwembad in de tuin zonder te voldoen aan bovenstaande voorwaarden dan zal je een bouwvergunning moeten aanvragen. Een vergunning voor de aanleg van je zwembad vraag je aan bij de gemeente. Op de website van de Vlaamse Overheid vind je de nodige documenten. Er zijn twee soorten aanvragen. Het formulier met eenvoudige samenstelling vul je in wanneer je zwembad niet groter is dan 150 m². Ook moet het zwembad op minstens 2 meter van de perceelgrens en het huis liggen. Is je zwembad groter dan 150 m² dan zal je het uitgebreide formulier moeten invullen. Ook ben je dan verplicht om een architect in te schakelen.

De gemeente behandelt je aanvraag binnen de twintig dagen. Zonder tegenbericht kan je na deze twintig dagen beginnen aan de bouw van je zwembad. In andere gevallen kan de gemeente een onderzoek starten en kijken naar mogelijke bezwaren, een procedure die tot drie maanden kan aanslepen.

Voor meer informatie verwijzen we u graag door naar de website van de overheid.
 

Weet u niet of u een vergunning nodig heeft? We helpen u graag verder

BORD DE MER - Ambachtenlaan 21/7 - 3001 Heverlee (Leuven) - info@theswimmingpool.be - T: 016 43 91 87